Menu Sarapan Untuk Ibu Berpantang
A) Roti Bakar Kasih Ayah
Bahan2
- 4 keping roti sandwic putih
- 2 keping keju cheddar
- 2 helai daun salad
- sedikit lada hitam (ditumbuk)
Cara Penyediaan
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah celcius.
2. Bakar 4 keping roti di dalam ketuhar selama 6-7 minit. Keluarkan.
3. Letakkan keju di atas 2 keping roti dan taburkan sedikit lada hitam tumbuk. 2 keping lagi biarkan dahulu.
4. Masukkan ke dlm ketuhar dan bakar sehingga keju kelihatan cair. Keluarkan.
5. Letakkan daun salad dan kepingan tomato buah, ambil sekeping lagi roti bakar tekapkan di atas. Tekankan sedikit. Buat sama pd roti yg satu lagi.
6. Potong serong setiap satu roti sandwic menjadi 4 keping. Hidangkan dengan minuman panas.
B) Sandwic Mama
Bahan2
- 2 keping daging burger ayam
- 2 keping keju
- 1 sudu teh rempah kari
- 1 sudu teh lada hitam
- 2 keping daun salad
- 2 keping tomato hiris
- 2 keping bawang besar (dipotong bulat)
- 2 keping roti bulat (dibelah dua)
Cara Penyediaan
1. Goreng burger ayam di atas kuali tidak melekat (non stick pan). Di sebelah atasnya, taburkan rempah kari dan renjiskan lada hitam.
2. Selepas 3-4 min, balikkan bhgn rempah tadi ke bwh.
3. Goreng bawang sehingga layu.
4. Goreng roti bulat pada bhgn kulitnya sebentar. Pada bhgn putih, letakkan sekeping keju.
5. Apabila keju hampir cair, angkat dan tutup api. Letakkan pula burger ayam, bawang, salad, tomato dan renjis lagi dgn lada hitam.
6. Kepitkan dgn sebelah lagi roti bun yg digoreng tadi. Potong sandwic tersebut. Hidangkan dengan minuman panas.
(Sumber: buku Resipi Ibu Berpantang, Chef Fazalina, rm5.50)
A) Roti Bakar Kasih Ayah
Bahan2
- 4 keping roti sandwic putih
- 2 keping keju cheddar
- 2 helai daun salad
- sedikit lada hitam (ditumbuk)
Cara Penyediaan
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah celcius.
2. Bakar 4 keping roti di dalam ketuhar selama 6-7 minit. Keluarkan.
3. Letakkan keju di atas 2 keping roti dan taburkan sedikit lada hitam tumbuk. 2 keping lagi biarkan dahulu.
4. Masukkan ke dlm ketuhar dan bakar sehingga keju kelihatan cair. Keluarkan.
5. Letakkan daun salad dan kepingan tomato buah, ambil sekeping lagi roti bakar tekapkan di atas. Tekankan sedikit. Buat sama pd roti yg satu lagi.
6. Potong serong setiap satu roti sandwic menjadi 4 keping. Hidangkan dengan minuman panas.
B) Sandwic Mama
Bahan2
- 2 keping daging burger ayam
- 2 keping keju
- 1 sudu teh rempah kari
- 1 sudu teh lada hitam
- 2 keping daun salad
- 2 keping tomato hiris
- 2 keping bawang besar (dipotong bulat)
- 2 keping roti bulat (dibelah dua)
Cara Penyediaan
1. Goreng burger ayam di atas kuali tidak melekat (non stick pan). Di sebelah atasnya, taburkan rempah kari dan renjiskan lada hitam.
2. Selepas 3-4 min, balikkan bhgn rempah tadi ke bwh.
3. Goreng bawang sehingga layu.
4. Goreng roti bulat pada bhgn kulitnya sebentar. Pada bhgn putih, letakkan sekeping keju.
5. Apabila keju hampir cair, angkat dan tutup api. Letakkan pula burger ayam, bawang, salad, tomato dan renjis lagi dgn lada hitam.
6. Kepitkan dgn sebelah lagi roti bun yg digoreng tadi. Potong sandwic tersebut. Hidangkan dengan minuman panas.
(Sumber: buku Resipi Ibu Berpantang, Chef Fazalina, rm5.50)
No comments:
Post a Comment